tisdag

Fågelfloden

Förskola, grundskola f-3 samt anpassad skola.
Det finns så många fåglar. Med näbb och vingar och konstiga fötter, tår och vassa klor. En del fåglar är stora men de flesta är ganska små, några är till och med mycket små. Någon är minst.
En flod av fåglar, de flyger över oss och runt oss, vissa simmar och dyker djupt ner men de är fåglar i alla fall.
Jag samlar på fåglar.
Då gör jag så här, jag samlar på fjädrar! Och vackra benbitar om jag hittar det och så samlar jag på fåglarna jag möter i världen men dem tar jag inte med hem utan gömmer i minne och hjärta. Om jag kan fotograferar jag dem, eller ritar av. Ibland skriver jag något om dem och ibland, ganska ofta, berättar jag om dem.
En del av berättelserna är sanna faktaberättelser som säger något viktigt om just den sortens fågel och sättet som den lever på.
En del berättelser handlar egentligen mer om mig, mina vänner och er och om när jag och vi mött, hittat eller sett fåglar.
Och en del berättelser är sagor på riktigt! De är inte sanna alls! Eller är de det?

Jag kommer till klassen med en del av min fågelsamling. Det alldeles vanliga fåglar som de flesta stöter på då och då. Och kanske något lite ovanligare...
Fynden är ömtåliga och värdefulla för mig så man får nästan aldrig röra dem. Bara titta med ögonen och prata, fråga, berätta. Det räcker väldigt långt. Om titta med ögonen inte räcker för just er grupp anpassar jag materialet därefter, bara jag får veta i god tid.
Jag har gjort några böcker också, med fåglar. 

När det gäller förskola och anpassad skola är det särskilt viktigt att stämma av med pedagogerna innan, så att jag vet vad gruppen väntar sig och klarar av. Jag använder alltid bilder och naturmaterial för att förtydliga det vi pratar om. Medan vanliga grundskolans elever inte får röra mina naturföremål väljer jag i förskola/anpassad skola att ta med oömma saker som tål att man tittar med händerna. Lektionen följer till stor del den input jag får från eleverna och jag upplever att det har varit lätt att anpassa just därför. Att i detalj berätta innan vad vi kommer att göra är knepigt men det finns en tydlig grundstomme och den delar jag naturligtvis med mig av när det behövs.
I somliga klasser kan upprepade besök vara bra, liksom längre eller kortare lektioner. Detta går att lösa. 

Den som vill boka ett besök gör det via Författarförmedlingen. Men självklart är du välkommen att ställa frågor direkt till MIG.
Jag arvoderar enligt
Författarcentrums rekomendationer.
I Västra Götalands Län kan bokare söka arrangörsstöd som täcker en del av kostnaderna. Väldigt bra tycker jag!